maanantai 4. tammikuuta 2016

Asiaa pakkoruåttista

Tätä blogitekstiä täydennetään mahdollisesti jälkeenpäin, uuden informaation johdosta.


Eli minä siis kannatan pakkoruotsin poistamista kaikilta kouluasteilta (peruskoulu, ammattikoulu, ammatikorkeakoulu, lukio, yliopisto), ja ruotsin opiskelun tulisi olla vapaaehtoista, ainoa pakollinen vieraskieli tulisi olla englanti, muut kielet olisivat vapaaehtoisia, tulisi olla myös mahdollisuus ruotsin tilalle ottaa lisäenglantia. 

English is number one, why you study Swedish?

Itse ensimmäistä kertaa jouduin ruotsia opiskelemaan seitsemännellä luokalla, heti ensimmäisellä tunnilla kysyin opettajalta eikö pitäisikin pakkoruotsi poistaa, hänen vastauksensa oli kielteinen. Jo edelliskeväästä (vaikka olin vielä kutosella) lähtien asenteeni pakkoruotsia kohtaan oli kriittinen ja ensimmäisestä tunnista lähtien suhtauduin oppiaineeseen asenteella joka oli "tälläiseen turhuuteen ei aikaa kannata tuhlata", myönnän että ne kerrat kun ylä-asteella ruotsin läksyt tein on laskettavissa korkeintaan kymmenellä sormella, muutenkin tunneilla olin lähinnä pelleilemässä, kokeisiin en lukenut ja tehtäviä en juurikaan tehnyt (lähinnä kopioin kavereilta), muissa oppiaineissa tein kuitenkin kohtalaisen asiallisesti läksyt ja jonkin verran kokeisiin luin, mutta ruotsia en edes halunnut/yrittänyt oppia, se riitti että luokalle en jäänyt.
Jos ruotsin opiskelu ei olisi pakollista niin ne ketkä oikeasti haluavat ruotsia opiskella saisivat edes jonkinlaisen työrauhan ruotsin tunneille kun ei olisi kaltaisiani nationalisteja ja muita joita ylimääräiset kielet eivät kiinnosta pelleilemässä kyseisillä tunneilla.


Tässä klassinen ruotsin kielen opettajan ja pakkoruotsiin kriittisesti suhtautuvan oppilaan keskustelu:
- Mihin ruotsia tarvii?
- Tarvitset sitä jos menet lukioon.
- Missä tarvitsen sitä sen jälkeen?
- Jos menet yliopistoon tai ammattikorkeakouluun.
- Missä minä tarvitsen sitä sen jälkeen?
- Jos menet töihin ruotsiin.
(ruotsia opiskellaan monta vuotta että työvoima voi muuttamaa ulkomaille, kun sitä kotimaassakin tarvittaisiin?) (maailmassa on noin 195 maata, ruotsiako kannattaa opiskella sen takia jos sattuu menemään töihin yhteen niistä sadasta yhdeksästäkymmenestä viidestä?)
- Englannillakin pärjää Ruotsissa, niin kuin sillä pärjäisi ruotsalainen Suomessakin. (Tutkimusten mukaan ruotsalaiset osaavat englantia jopa paremmin kuin suomalaiset.)